Sta je DV Lutrija


 
Dv lutrija ili drugacije Diveristy Visa Lottery Program je program koji je od strane Američkog Ministarstva Inostranih Poslova ( Department of State) usvojen zakonom 1990 godine kao sekcija 131 iz Immigration Act of 1990 , sa početkom od 1995 . Ovaj zakon čini dostupnim 55,000 useljeničkih viza svake godine popularnije znatom ka Green Card ili United States Permanent Resident Card.
 Dv program je napravljen tako što se biraju aplikanti iz zemalja odakle je niska stopa imigracije u US u prethodnoj godini. Svake godine nasumično se izvlače učesnici u ukupnom broju od oko 110,000, jer ne završe svi aplikanti ceo proces dobijanja vize. Svih 55,000 viza se mora podeliti u toku jedne fiskalne godine od 01. oktobra do 30. Septembra naredne godine. Prva viza ne može biti izdata pre 01.Oktora u ponoć, a poslednja viza ne može biti izdata kasnije od 30. Septembra u ponoć.
Od 1999 godine 5,000 viza je rezervisano za NACARA program, tako da se od te godine izvlači na lutriji 50,000 viza godišnje.

Viza se deli na ukupno 6 regiona, i to:

  1. Afrika
  2. Azija
  3. Evropa
  4. Severna Amerika (bey Meksika)
  5. Okeanija
  6. Južna Amerika, Meksiko, Centralna Amerika i Karibi
Minimalni zhtevi koji su potrebni da bi se prijavili na lutriju su:
  • Najmanje srednja škola, i to 12 godina školovanja ukupno što je jednako njihovom školskom sistemu. Što bi tačnije značilo da aplikant mora imati završenu četvorogodišnju srednju školu najmanje.Trogodišnje zanatske škole se ne priznaju.
  • Najmanje 2 godine radnog iskustva u zadnjih 5 godina na poslovima za koje treba najmanje dve godine treninga po njihovom sistemu raspodela poslova. Na sajtu O*Net Online Database imate koje su to okupacije, koje pripadaju 4. ili 5. grupi poslova.

Trenutno Afrika i Evropa dobijaju najveći procenat viza, oko 80%. Pravilnikom je utvrđeno da nijedna država ne može dobiti veći broj viza od 7% procenata, a to je oko 3,500 viza.

Коментари