Racuni Banaka u US



Bankovni računi u SAD:

Otvaranje bankovnog računa, čekovne knjižice, ATM (debitne) kartice, tekućeg računa, štednog računa

Postoje dva glavna tipa bankovnih računa: * * Tekući računi
* I štedni računi.

Na tekućem računu treba pisati čekove i obavljati rutinske bankarske aktivnosti.

Štedni račun treba da se koristi za čuvanje novca koji želite da sačuvate.

Pored cekovnog i štednog racuna, postoje i računi tržišta novca. Oni kombinuju karakteristike tekućih računa i štednih računa u jedan. Međutim, oni mogu imati viši minimalni balans, a i svojstvo tih racuna je mnogo drugacije I komplikovanije za svakodnevno delovanje novca. Ovi su racuni rukovani bankarima koji sluze samo za ovu vrstu usluga. Tu spadaju i menicne, akcije. Nasledstva itd.

Otvaranje bankovnog računa je vrlo jednostavan proces. Ako vec imate jedan racun otvoren, mozete otvarati i online. Ja sam 3 racuna i jedan stedni racun otvorio na taj nacin. Međutim, mnoge banke nude nekoliko tipova računa za čekiranje i štednju, a otkrivanje šta najbolje odgovara vašim potrebama može biti dugotrajan zadatak. A verujem mnoge stvari ni necete razumeti.  Ni ja nisam pola razumeo.

Bankarski sati variraju između različitih voeibanaka i ogranaka. Mnoge banke su otvorene od 9:00 do 17:00 od ponedeljka do petka, osim jednog dana kada mogu biti otvorene do 18:00 ili 19:00, a druge mogu biti otvorene od 9:00 do 12:00 : 00 PM.

Opet, ne postoji standard. Proverite kod odgovarajuće banke. Generalno, tekući račun ne nagrađuje kamatu. Međutim, neke banke vam mogu dati kamatu ako je Vaš saldo veći od određenog minimalnog iznosa, kao što je 2.500 ili 5.000 dolara. Provjere možete pisati pomoću tekućeg računa. Obično postoji mesečna naknada za tekući račun. Međutim, neke banke nude provjeru bez naknade ako se obavezujete na određeni minimalni saldo. Ako vam to ponudi vaš poslodavac, trebate se upisati u direktni depozit. Kada se upišete u direktni depozit, vaša plata se automatski svaki put deponuje na Vaš bankovni račun. Ne morate čekati da primite fizičku proveru, otići u banku i deponovati je, i sačekati da isplati. Neke banke mogu ponuditi zaštitu prekoračenja po tekućem računu. Ovo može biti u različitim oblicima. Najjednostavniji je prebacivanje novca sa štednog računa kada je stanje na tekućem računu prenisko da bi se očistio ček. Druga vrsta je u kojoj nema dovoljno novca u bilo kom od vaših računa, ali vam banka daje "privremeni zajam" dok vam se ne uplati zarada ili uplatite novac na svoj račun. Najvjerovatnije će postojati optužbe i kamate na ovu vrstu zaštite od prekoračenja. Međutim, može vam pomoći da platite stanarinu, račune za komunalije, itd., Ako je vaša plata odložena iz nekog nepredviđenog razloga.

Štedni račun obično dobija kamate, i obično postoji određeni minimalni saldo koji morate održavati. Kamatna stopa koju dobijete može zavisiti od minimalnog potrebnog balansa i prosečnog salda koji održavate. Neke banke vam dozvoljavaju da povežete svoj tekući račun sa svojim štednim računom od strane ustanove koja se zove "zaštita od prekoračenja". Ovo osigurava da ako napišete ček koji premašuje iznos koji imate na Vašem tekućem računu, banka će automatski prebaciti odgovarajući iznos novca sa Vašeg štednog računa na vaš tekući račun. Ovo će osigurati da će provjera koja bi inače bila odbijena biti jasna.
Neke banke pružaju ove usluge besplatno, dok druge mogu naplaćivati naknadu, a druge banke ne mogu naplaćivati nikakav novac sve dok održavate određeni minimalni saldo. Obično postoji ograničenje broja transakcija koje možete obaviti sa štednim računom, kao što je šest transakcija mjesečno. Ako prekoračite maksimalni broj dozvoljenih transakcija, banka će naplatiti naknadu za svaku transakciju iznad maksimalnog, ili još gore, pretvoriti vaš štedni račun u tekući račun.

Da biste otvorili bankovni račun, potreban vam je broj socijalnog osiguranja, identifikacija fotografije (kao što je pasoš ili vozačka dozvola SAD) i početni depozit u gotovini, obično minimalni iznos između 25 i 100 dolara.

Prilikom odabira banke i vrste bankovnog računa, trebate imati na umu i sljedeće:
- Broj lokacija u vašem području, i za podružnice i za bankomate, kao i njihovo radno vrijeme.
- Ljubaznost i reputacija službe za korisnike. Posledica ako vaš saldo padne ispod potrebnog minimuma. Neke banke će prestati plaćati kamatu i neće naplaćivati nikakve druge kazne. Većina banaka će, međutim, naplaćivati mjesečnu naknadu ($ 10 ili $ 15) svaki mjesec kada Vaš saldo padne ispod minimuma.
- Kamatna stopa na štedni račun. Takođe, utvrdite da li je kamatna stopa fiksna za određeno trajanje ili da li je ona samo za prvih nekoliko meseci i ponuđena kao promocija. Obično velike banke plaćaju niže kamate, dok manje banke obično plaćaju veće kamate.
-  Da li postoji naknada za tekući račun.
-  Da li postoji naknada za pisanje čekova, ili da li postoji maksimalan broj čekova koje možete napisati mjesečno. Ako premašite maksimalnu mjesečnu kvotu, koliko će banka naplaćivati po čeku.
-  Da li se čekovna knjižica daje besplatno.
-  Da li nudi ATM pristup.
-Pod kojim uslovima će se naplaćivati naknada za pristup bankomatu.
- Banka obezbeđuje telefonsko bankarstvo, onlajn bankarstvo i plaćanje online računa. Ako je tako, da li postoje ili ne postoje takse za njih. Za telefonsko bankarstvo, može postojati maksimalan broj puta kada možete pozvati banku prije nego počnete da plaćate. - Da li su vraćeni poništeni čekovi. Ako je tako, da li se vraćaju kao originalne čekove ili da li ćete dobijati slike za proveru kao deo mesečnog izvoda banke. Može postojati mjesečna naknada za primanje vaših originalnih otkazanih čekova.
- Da li se nudi zaštita od prekoračenja. Ako je tako, kakve će se naknade vršiti i pod kojim okolnostima.

Kada otvorite tekući račun, banka će vam dati početnu čekovnu knjižicu koja obično sadrži 10 čekova. Svaki ček ima broj računa i broj čeka. Međutim, neće imati vaše ime i adresu. Mnoge prodavnice ne prihvataju čekove koji nemaju ime ili adresu. Međutim, i dalje ih možete koristiti za plaćanje komunalnih računa itd. Moraćete da naručite čekovnu knjižicu. Možete ga ili naručiti od banke ili od neke druge kompanije.

U zavisnosti od tipa računa, neke banke mogu vam dati običnu čekovnu knjižicu bez naknade i mogu vam naplatiti čekovnu knjižicu sa elegantnim bojama i slikama. U SAD-u nije neophodno imati običnu čekovnu knjižicu. Možete birati između hiljada različitih varijanti koje mogu uključivati sve vrste slika, kao što su crtani filmovi, životinje, biljke, ljudi, mjesta, cvijeće ili više. Obicno je jeftinije naručiti čekovne knjižice od nezavisne kompanije koja se bavi stampanjem ili izdavanjem cekova. Ako to uradite, biće vam potrebna jedna poništena provera iz vaše početne čekovne knjižice. (Da poništite ček, nacrtajte "Ks" kroz celu proveru i napišite reč "VOID" velikim slovima. Čekovne knjižice obično dolaze u paketu od po 25 čekova, a okvir obično sadrži 4 čekovne knjižice. Obično ćete naručiti 1 ili 2 kutije. Ove kutije će biti poslane na vašu poštansku adresu. Čekovi  dolaze u dve varijante: jednokratni ili dupli. Dvostruke provere imaju kopiju čeka. Kad god napišete ček, on će napraviti kopiju vašeg rukopisa. Ovo može biti korisno, jer možete pratiti na koga ste napisali čekove. Bez obzira da li naručujete jednu ili dvokrevetnu čekovnu knjižicu, dobićete registar sa čekovnom knjižicom u kojoj možete napisati datum, broj čeka, ime primatelja i iznos za praćenje čekova koje ste napisali. Većina prodavnica i drugih ustanova koje prihvataju čekove to će učiniti samo ako im date važeću vozačku dozvolu u SAD-u. Iako je ID fotografije bilo koje vrste dovoljan, mnogi blagajnici su obučeni samo da prihvate vozačku dozvolu kao važeću ličnu kartu. Ako naiđete na tu situaciju, to ne pomaže da se raspravljate. Trebalo bi samo da smislite neku drugu vrstu plaćanja, ako je moguće.

Saveti za pisanje čeka

ATM je kratica za Automatic Teller Machine. Možete koristiti bankomat za podizanje novca sa vašeg računa 24/7. Na bankomatu možete da radite i druge stvari, kao što je provera stanja na računu, štampanje izvoda iz mini banke i depozit na račun. Većina ATM kartica radi i kao debitne kartice. Na njima će se nalaziti MasterCard ili Visa logo. Kao takvu, možete koristiti svoju debitnu karticu kao "kreditnu karticu." Drugim riječima, svaki put kada koristite debitnu karticu u trgovini, novac se automatski odbija od vašeg računa. Slično je i sa pisanjem čeka. Da biste koristili debitnu karticu, trebat ćete PIN (Personal Identification Number - osobni identifikacijski broj), koji je obično četveroznamenkasti broj koji će Vam banka poslati zasebno. Držite ovaj PIN veoma sigurnim i nikada ga nikome ne otkrivajte, čak ni zaposlenima u banci. Kada unesete PIN kod prodavnice, tu će biti tastatura za biranje gde možete da je udarite diskretno. Ako želite da unesete PIN kod banke, biće manji uređaj sa tastaturom.

Zapamtite, nikada nećete morati da verbalno kažete PIN-u nikome dok obavljate neku legitimnu transakciju. Većina banaka ima mnogo bankomata raspoređenih širom grada i države i ne naplaćuje naknade dok god koristite njihove mašine. Može postojati i ograničenje broja ATM transakcija koje možete obavljati mjesečno. Međutim, ako koristite ATM karticu za podizanje novca sa bankomata druge banke, banka koja pruža usluge će najverovatnije naplatiti oko $ 1 do $ 3 po transakciji. Pored toga, vaša banka takođe može da naplati od 1 do 3 dolara za istu transakciju. Većina bankomata daje račune od 20 dolara, a vi povlačite u višekratnicima od $ 20. Neki bankomati vam mogu dozvoliti da povučete samo 10 USD.

FDIC, ili Federalna korporacija za osiguranje depozita, osigurava svoj novac u banci ako banka objavi stečaj ili vam ne može vratiti. Novac na bankovnim računima i CD-ima je osiguran do $ 250,000 po računu, a 250,000 $ je osigurano za račune za penzionisanje. Kad god otvorite banku ili račun za penzionisanje, pobrinite se da banka označava da je riječ o članu FDIC ili FDIC osiguraniku. Ako imate više od 250.000 dolara, postoje i drugi načini da se taj novac osigura.

Samo ime vaše žene, u zajedničkom imenu, u svakom od imena vašeg deteta sa vama kao kontroloru računa, u svakom od imena vašeg deteta sa suprugom kao kontrolorom računa, i tako dalje. Drugim riječima, ako ste u braku i imate dvoje djece, možete zadržati $ 2,500,000 u jednoj banci i još uvijek biti u potpunosti FDIC osigurani.

Važno je znati da deonice ili akcije,novcani fondovi, životno osiguranje, anuiteti itd. Nisu osigurani od strane FDIC-a, jer ove investicije mogu izgubiti vrijednost.

Коментари