Korišćenje telefona u SAD


 

Telefonska linija, mobilni telefon, lokalni telefonski poziv, međugradski poziv, prikupljanje poziva, besplatni telefonski poziv, pozivne kartice, hotelski telefoni, javni telefoni


Odlične su telefonske usluge dostupne u Sjedinjenim Državama. Mnoge porodice imaju fiksnu telefoniju, kao i više mobilnih (ili mobilnih) telefona. Neke porodice više ne koriste fiksnu mrežu i oslanjaju se samo na mobilne telefone. Telefonskim sistemom u Sjedinjenim Državama upravljaju privatne kompanije. Vlada ne dodeljuje telefone od strane vlade ili državnih preduzeća. Verizon, Bell South i SBC su neke od lokalnih telefonskih kompanija. AT&T, Verizon, CenturyLink, Sprint i Frontier su kompanije na daljinu. Ako se niste prijavili za medjunarodni plan s nekom od ovih kompanija, zadane tarife na dugim relacijama koristeći druge usluge mogu biti vrlo visoke. Telefonski instrumenti su dostupni u različitim veličinama, oblicima i bojama. Skoro svi telefoni su trenutno taster. Vrlo je retko pronaći telefon sa rotacionim biranjem koji je još uvek u upotrebi. Uspostavljanje telefonske veze je brzo i jednostavno. Jednostavno nazovite telefonsku kompaniju i zatražite da aktiviraju vezu. Obično će vam se naplaćivati jednokratna naknada za vezu oko 38 dolara po telefonskoj liniji. Pripejd kartice

Sistem telefonskog biranja

Svaki telefonski broj ima dodeljeni pozivni broj. Ako zovete broj unutar istog pozivnog broja, generalno upućujete lokalni poziv. Ako zovete izvan svog pozivnog broja,u Sjedinjenim Državama, uglavnom telefonirate na duže relacije, ali postoje izuzeci, naravno. Svi pozivni brojevi su trocifreni, a telefonski brojevi sa sedam cifara. Telefonske linije i mobilni telefoni dodjeljuju se telefonskim brojevima na isti način. Ne možete prepoznati telefonski broj da li je fiksni ili mobilni. Mapa američkih telefonskih brojeva ispisana je na prednjoj korici većine telefonskih imenika. Mnoga velika područja metroa preklapaju se s kodovima područja kada im ponestane brojeva u datom pozivnom području. Na primer, pozivni brojevi 214, 972 i 469 preklapaju se u području Dalasa, Teksas. Pozivni brojevi 703 i 571 preklapaju se u Severnoj Virdžiniji, kao i pozivni brojevi 650 i 408 u oblasti San Francisko. Zbog toga je moguće da vaš pozivni broj bude 703, dok vaš komšija 571. U takvim oblastima, čak i kada upućujete lokalne pozive, morate birati 1 i potom pozivni broj pored telefonskog broja. To se uglavnom odnosi samo na pozive na duže relacije. Ako birate unutar istog pozivnog broja na području bez preklapanih kodova područja, jednostavno možete birati sedmeroznamenkasti telefonski broj. Neki se pozivi mogu smatrati regionalnim naplatnim pozivima (negde između lokalnih i međugradskih poziva) čak i kada pozivate u isti pozivni broj. Za takve pozive može vam biti naplaćen minut. Možda ćete morati da pozovete 1 i telefonski broj ili 1 i pozivni broj, a zatim i telefonski broj, u zavisnosti da li ste preklapali pozivne brojeve područja ili ne. Ovde su opisana opšta pravila za šifre područja iako uvek postoje izuzeci. Na primer, područje metropleksa Dallas / Fort Worth (DFV) koristi tri oznake područja za Dallas (214, 972 i 469) i jednu za Fort Worth (817). Ponekad kada pokušavate da uputite poziv unutar određenog pozivnog broja dobićete poruku od operatora kao što je „Žao mi je. Nije potrebno prvo birati 1 dok birate ovaj broj.“ Nema načina da se unapred zna da li je pozivanje broja 1 neophodno unutar ovih pozivnih brojeva, čak i ako je telefonski broj vašeg komšije. Operatora se može doći pozivanjem „0“ (nula) za lokalne pozive i „00“ (nula nula) za pozive na duže udaljenosti.

Tarife za pozivanje

Mnoge telefonske kompanije sada pružaju neograničene lokalne, regionalne i usluge na daljinu za fiksnu naknadu od oko 25 dolara mesečno. Neke kompanije pružaju neograničene lokalne pozive, ali naplaćuju na minutu za regionalne putarine i telefonske pozive.

Hotelski telefoni

Većina telefona koje pronađete u hotelskim sobama su u osnovi proširenja. Mnogi hoteli čak imaju takav nastavak u kupatilu. Hotel naplaćuje naknadu, koja može biti od malog ili velikog, za svaki telefonski poziv, čak i ako je besplatan. Ako ne želite da platite naknadu, možete naći javni telefon, obično smešten u predvorju hotela.

Telefoni na placanje

Telefoni sa platištem su za javnu upotrebu. Morate da umetnete 50 centi (ili 2 četvrtine) da biste uputili lokalni telefonski poziv u trajanju do 3 minuta. Uputstva za upućivanje poziva svih vrsta (lokalne, velike udaljenosti, pozivne kartice ili prikupljanje) obično se objavljuju na samom telefonu. Da biste uputili bilo koji telefonski poziv, sledite ove korake: uzmite prijemnik, ubacite svoje kovanice u utor za novčiće (osim ako ne plaćate nekom drugom metodom kao što je kreditna kartica ili obavite besplatan poziv) i nazovite broj nakon što čujete ton biranja. Kada birate broj, ne brkajte slovo „I“ sa brojem „1“ ili slovo „o“ sa brojem „0“. Možda ćete morati da umetnete dodatne kovanice ako telefonski broj koji zovete nije lokalni. Ako niste u mogućnosti da telefonirate ili se broj koji birate ne registruje, vaš novac treba da se vrati u utor za povraćaj novca koji se nalazi na dnu telefona. Ako se niko ne javi na telefon ili vam se javi signal zauzeća nakon poziva, vratite prijemnik u ležište i novac će vam biti vraćen u utor za novce na dnu telefona. Ako ovo ne uspe, obično možete okrenuti dugme da biste vratili novčiće.

Operator

Ako imate poteškoća s pozivanjem lokalnih ili udaljenih poziva ili ako radije razgovarate sa živim operatorom, birajte cifru nulu „0“ (a ne slovo „o“). Pozivi uz pomoć operatera koštaju znatno više od samo biranih poziva. Ovi pomoćni pozivi mogu se postaviti kao „od stanice do stanice“ ili „od osobe do osobe“. Od stanice do stanice znači da ste spremni da razgovarate sa svima koji se jave na vaš poziv. Lična osoba znači da ćete razgovarati samo ako se određena osoba javi na telefon. Poziv osobe do osobe košta više, ali ne morate ništa da platite ako se ne povezujete sa osobom koju zovete.

Prikupljajte pozive

Tokom poziva za prikupljanje poziva osoba koja se odazove plaća poziv. Da biste uputili zbirni poziv, nazovite „0“ da biste stigli do operatora i obavestili ih da želite da preuzmete zbirni poziv. Pre nego što vas povežete sa drugom stranom, operater će potvrditi sa tom strankom da li je spreman da naplati (ili da plati) poziv. Ako strana koja prima pristane na naplatu, moći ćete razgovarati s njima. Ova metoda plaćanja poziva je korisna u hitnim slučajevima. Drugi način upućivanja poziva je da nazovete besplatni broj kao što je 1-800-COLLECT ili 1-800-CALL-ATT sa bilo kojeg telefona (privatnog ili javnog) i sledite snimljena uputstva.

Međunarodni pozivi

D a biste uputili međunarodni telefonski poziv, obično morate birati seriju brojeva, uključujući 011, pozivni broj zemlje, pozivni broj i telefonski broj. Jedan primer je broj 99-381-64-1952473 za poziv u Srbiju, mobilni broj. U ovom broju, 99 označava međunarodni poziv, 381označava pozivni broj države za Srbiju 64 označava pozivni broj mreznog Operatera i  11952473 je sam telefonski broj. Saveti za međunarodno biranje telefona
Tokom upućivanja međunarodnih telefonskih poziva pametno je imati na umu vremensku razliku tako da možete doći do osobe koju zovete. Mnoge telefonske kompanije naplaćuju fiksnu mesečnu naknadu u iznosu od 5 do 6 USD po minutu naknade u drugim zemljama. U nedostatku takvog plana, možda će vam biti naplaćena prekomerna cena od 2 do 3 dolara u minuti. Da bi izbegli ove cene, mnogi ljudi koriste pripejd kartice sa niskim cenama prilikom upućivanja međunarodnih poziva.

Važni brojevi

Hitna pomoć (policija / vatrogasna / hitna pomoć) - 911 u većini područja - bez naknade
Pomoć lokalnog telefonskog imenika - 411 - mogu se naplatiti naknade za telefonske imenike na daljinu - 1-pozivni broj-555-1212 - troškovi se mogu naplaćivati Besplatan upit putem broja - 1- 800-555-1212 Kada birate pomoć iz imenika, morat ćete navesti grad i državu osobe ili kompanije koju zovete, kao i vrstu popisa („ljudi“ za osobu i „restoran“ ili „cvećara“ za određeni posao). Morate da navedete i ime. Većinu vremena automatski sistem pronalazi telefonski broj i daje vam mogućnost da se automatski povežete s tim brojem uz doplatu. Ako automatizovani sistem ne može ispuniti vaš zahtjev, aktivni operater će doći na liniju za vas.

Besplatni pozivi

Neki telefonski brojevi imaju prefikse kao što su 800, 888, 877, 866, 855 ili 844 koji izgledaju kao pozivni brojevi, ali u stvari su besplatni brojevi. Prilikom biranja takvog broja telefonska razgovora plaća telefonski poziv i neće vam se naplatiti naknada, čak ni ako pozovete sa govornog telefona. Mnoge kompanije koriste takve brojeve kako bi potrošačima postale pogodne za pozivanje proizvoda i usluga. Netačni brojevi Mnoge kompanije objavljuju svoje brojeve telefona korišćenjem reči ili alfa-numeričkih kombinacija. Na primer, (866) INSUBUI je broj kompanije koja prodaje međunarodno putno osiguranje i (800) GO-FEDEKS pruža kurirsku uslugu. Telefonsko biranje ima brojeve kao i slova na licu, tako da pritisnite 2 da biste birali A, B ili C i 3 da biste birali D, E ili F i tako dalje. Broj kao što je (866) INSUBUI je jednostavno upamćen format za (866) 467-8289.

900 poziva

Brojevi "900" naplaćuju vrlo visoke stope od 1 do 3 USD po minuti i nude usluge zabave poput seksualno sugestivnih razgovora, sportskih rezultata ili čitanja horoskopa. Pre nego što birate broj „900“, proverite da li znate koju uslugu pokušavate da dobijete.

Mobilni telefoni

Mobiteli (ili mobilni telefoni) se široko koriste u Sjedinjenim Državama. Mnogi više ne drže kućne telefone (ili fiksne telefone). U SAD postoji širok spektar kompanija za mobilne telefone, uključujući Sprint, Verizon Vireless, AT&T, T-Mobile i Metro PCS. Svaka kompanija nudi razne planove, mada se većina odlučuje za korišćenje naknadnog plana fakturisanja. Ovi planovi zahtevaju od kupca da potpiše ugovor o tome da ostane sa tom kompanijom jednu ili više godina, a obično pružaju korisniku besplatan osnovni instrument mobilnog telefona. Skuplji model telefona možete dobiti plaćanjem razlike. Većina ljudi koristi pametne telefone koji pored razgovora imaju i brojne mogućnosti.

Telefonske sekretarice i govorna pošta

Mnogi ljudi koriste telefon s ugrađenom telefonskom sekretaricom ili povezuju zasebnu telefonsku sekretaricu na svoju telefonsku liniju. Telefonska sekretarica je sistem govorne pošte. Ako pozovete telefonski broj i ako niko nije dostupan da odgovori na poziv, uglavnom se reprodukuje unapred snimljena poruka. Nakon što se poruka završi sa reprodukcijom, čut ćete zvučni signal i moći ćete da ostavite kratku govornu poštu sa vašim imenom, telefonskim brojem, datumom i vremenom koje ste pozvali te razlogom vašeg poziva. Osoba koja primi poziv nazvaće vas po svojoj udobnosti.

Telefonski imenik

Lokalni telefonski imenik je vrlo koristan za pretraživanje telefonskih brojeva određene osobe. Skoro svi imaju neku vrstu telefonskog broja, tako da možete koristiti direktorij da biste pronašli te brojeve i adrese. Međutim, mnoge osobe zadržavaju svoje telefonske brojeve neuvrštene zbog brige o privatnosti. Na belim stranicama se nalaze imena ljudi, dok na žutim se nalaze abecedno spiskovi svih preduzeća u datoj kategoriji, kao što su „Osiguranje“, „Restorani“ i „Prehrambene prodavnice“. Većina ljudi koristi internet umesto papirnih telefonskih imenika.

Коментари