Struja i tv


 

 Struje 

Većina zemalja ima elektroenergetski sistem u iznosu 220V.  Međutim, u Sjedinjenim Državama je sistem električne energije od 110 v.  Struja je izmišljena u sad, a prva praktična upotreba električne energije bila je sijalica.
Ako su bile visoke, sijalice će se brzo spaliti, jer je tehnologija i dalje bila u njenom nastajanju. Zbog toga su volovi bili niži i ostali su tako do danas. Sad koristi AC 110 volti i 60 Hz struju.
Električni utikac obično ima dva ravni skupa. Mnogo puta je jedan PIN veći od drugog pa nije pogrešno priključen na pogrešan način.
Mnogi gumeni blindovi imaju i treću značku za kažnjavanjem. Konvertori napona za električnu konverziju su dostupni u prodavnicama kao što su radio-brvnaru ili SRJ.
Veliki broj visokokvalitetnih elektronika kao što su računari i camcnaruči rade na 110V/60Hz i 220V/60Hz. Zbog toga ne morate da kupite konvertor napona kada putujete u inostranstvo.
 Međutim, još uvek je potrebno da kupite konvertor PIN oblika, što je mnogo jeftinije. Bez prekonverzije napona stranog aparata obično ne rade u sad, i obrnuto.


Televizija



Postoje tri glavna televizijska standarda na svetu:

  • NTSC u sad, Japanu i nekoliko drugih zemalja; 
  • PAL se koristi u celom svetu; a 
  • SECAM se koristi u zemljama kao što su Francuska, a Brazil. 
NTSC-nacionalni komitet za televizijske sisteme  
PAL-faza alternativne linije  
SECAM-sekvencijalni Couleur avec Mamstor ili sekvencijalnih boja kod PAL i SECAM nisu kompatibilni jedan sa drugim. 
Mnogi ljudi su od koristi korisno da svoje važne kasete konvertuju. Kvalitet slike je generalno bolji u PAL-u nego u NTSC. VCD-ovi i MP3 diskovi se reprodukuju u DVD plejerima, ali ne i na CD plejerima. 

Коментари