Sta je Zeleni Karton

A United States Permanent Resident Card (USCIS Form I-551), ili Green Card je identifikaciona kartica, koja utvrđuje status stalnog boravka stanaca u Sjedinjenim Državama. Ovaj dokument se zove Green Card jer je od 1946 do 1964 bila zelene boje. Tokom svoje istorije Zelena Karta je menjala svoje boje, da bi se 2010 godine opet vratila na zelenu boju.
Zeleni Karton služi kao dokaz da je imalac indentifikacije zvanično nosilac imigrantskih prava kao što su mogučnost življenja i rad u US. Nosilac kartice mora održavati svoj status, i određenim ponašanjem se može ista izgubiti.


Evo kako izgleda nova kartica iz 2010 godine, koja  je u zvaničnoj upotrebi od 11. Maja 2010 :


Permanent residents ili stanovnici  koji imaju 18 godina ili više, moraju da nose sa sobom fizički validan Zeleni Kartone svakom prilikom. Zeleni karton važi 10 godina od izdavanja i može se izdati ponovo.
Nosioci Zelenog Kartona imaju sva prava kao i državljani US, izuzev da glasaju na izborima i da konkurišu na poslove koju su otvoreni za američke državljane.

   Zeleni Karton možete izgubiti, tj mogu vam oduzeti u sledećim slučajevima:
  • Ako ostanete duže od 6 meseci izvan granica U.S., ili godinu dana ako uzmete re-entry permit, koji vam dozvoljava da ostanete vani do godinu dana. Međutim, ima mnogih koji su koristili Z.K. da bi samo ulazili I izlazili iz države. Ali ovakve radnje mogu da dovedu sumnju službeniku na aerodromu. Vi svakog momenta trebate pokazati volju I želju da tamo živite.
  • Ako ne prijavite porez na dohodak
  • Ako učinite neko kriminalno delo(nema liste koja su ta dela zbog kojeg će vam oduzeti Zeleni Karton, već se to odlučuje na sudu, a jedna od kazni može biti oduzimanje CG)
  • Takođe, nije isključeno da vam ne mogu oduzeti Z.K. U prošlosti USCIS nije oduzimao nikome ZK, ali u zadnje vreme zbog bezbednosnih razloga, ako ne prijavite promenu adrese najkasnije 10 dana od selidbe, mogu vam oduzeti ZK na osnovu toga. Prijavu promene adrese možete izvršiti i online USCIS's online service.

Коментари