Intervju

 

Napokon je došao I taj duuugo čekani trenutak kada stajete pred konzulom da vam kaže njegovi finalnu odluku, koja u glavnom bude pozitivna ako je naravno sve u najboljem redu. Sam intervju nije ništa težak, jedino što ima čekanja. E sada, opet napominjem da je ovo napisao iz mog ličnog iskustva u ambasadi u Srbiji.

U glavnom svima zakazuju intervju u pola 9. Pošto neki kažu da je dovoljno da odete 5 minuta ranije, iz mog ličnog iskustva možete već I u 8 da odete opet ćete biti prozvani. Kada stanete ispred ambasade, posle nekog određenog perioda izađe službenik ambasade I ukoliko vidi da je neko nov pridošsao, priđe toj osobi da pita ko je, I zašta je došao. Naravno, imaće listu sa sobom, I potrebno je da mu kažete vase ime I prezime I za koju vizu dolazite. Kažite da ste za imigrantsku vizu I rećiće da dođete gore do vrata ili ako nema nekog ispred da čeka da uđete unutra. Čim uđete reći će vam da izvadite svu elektroniku koju imate kod sebe, novčanik I sve što je metalno I stavite u korpu, a vi treba da prođete kroz metalni detector. Kada prođete I ako nema ništa da pišti, dobija te nazad sve, sem mobilnih telefona I ostale tehnike, za koju dobijete karticu sa brojem koju treba da čuvate da biste sve dobili nazad prilikom izlaska.

Kada siđete dole niz stepenice I skrenete levo, naićićete na još jednog čuvara I na jedan salter sa vase desne strane. Tu obično stoji jedan službenik, ako ne onda će ga pozvati čuvar. Treba da kažete vase ime I prezime I kojim poslom dolazite. Ako ste na spisku onda će vam reći da uđete unutra. Kada uđete imate stolića, pa možete da birate gde želite da sedate. Zatim toga vam ostaje da sačekate da vas prozovu,a  to bude obično između 9 I 9:15. U različitim slučajevima su prozivali na različite šaltere, u mom slučaju je bilo na salter br 3. Slućbenik će vam reći da predate dokumenta koje ste poneli, a ako ste poređali ko što sam ja opisao u prethodnom postu, možete sve zajedno da predate službeniku a on će uzeti sve što njemu treba a šta ne treba vratiće vam. Dok uzima dokumenta, postavlja pitanja koja se tiče vas, I svega što ste naveli u dokumentima koje ste slali u KCC. A to su na primer:
  • Koju ste školu završili?
  • Kada ste završili školu, ili nešto u vezi radnog iskustva ako se kvalifikujete na osnovu radnog iskustva,
  • Koga imate tamo?
  • Da li imate rodbinu?
  • Kod koga idete?
  • Gde idete?
  • Šta planirate da radite?
  • Ili ako imate neki specifičan slučaj onda ćevam postavljati pitanja u vezi toga, u smislu da ste se venčali pred sam intervju.
Zatim će vam reći da možete sesti I da će vas uskoro prozvati da platite vizu I da date otiske. Nekim kažu da možete izaći ako želite, nekim ne, sve zavisi koliko ima ljudi za imigrantsku vizu taj dan. I koji ste po redu. Ako odlučite da ostanete unutra možete se naoružati sa čekanjem, ali to opet zavisi od slučaja do slučaja.Mene su prozvali nakon pola sata na salter 5 da platim vizu. Prišao sam šalteru gde je sa druge strane bio naš službenik. Objasnio mi je kojim sredstvima mogu platiti vizu od $330, koji košta sada toliko. Možete platiti dolarima, dinarima, gotovinom ili platnim karticama. Ako je u dinarim on/ona će vam reći koji je iznos. U mom slučaju su bili dolari, koje sam platio novčanicama 3x100 + 1x20 + 1x10. Novčanice su sve bile nove, neizgužvane I novije serije iz 2006-te godine, I sve su prošle. Možete ako želite poneti za svaki slučaj jos nekoliko u slučaju neka da ne prođe. Zatim vam opet kaže da možete sesti I da sačekate.

Otisak prstiju se vrši na šalteru dva. Prozivaju vase ime, koje jedva razumete, jer je pola srpskog pola engleskog naglaska. Priđete šalteru I naslonite prste leve ruke, pa zatim kad vam kaže prste desne ruke I to tako što mali I domali prst na jednu strane ploče, a pokazni I srednji na drugu stranu ploče. kao nindža kornjače :), na to me podsetilo. A kasnije oba placa prislonite I to je to.

Kada to obavite preostaje da sačekate da vas prozovu na intervju sa konzulom. U mom slučaju je to bio crnac na šalteru broj 7.  Crnac je izuzetno ljubazan I jako je komunikativa, te njegov pristup razgovoru je potpuno drugarski. Da li je baš sa svima takav, ne znam, samonom je bio takav. Prvo što vam kaže, meni je an engleskom, da podignem desnu ruku I da se zakunem da ono što sam napisao u formularima istina, I da ono što ću govoriti ovde biti samo istina I nišsta vise, pri čemu vas gleda pravo u oči, gde biste I vi trebali da gledate njega isto u oči kada mu govorite I DO. Posle toga kreće malo opuštenije varijanta. Pita vas neka osnovna pitanja kao što su:
  • Pričajte mi o vašoj edukaciji
  • Čime se sada bavite
  • Šta planirate raditi u US
  • Da li ste vec nekada bili u US
I možda vam psotavi neka pitanja koja se tiče samo vas I koja je različita naravno od slučaja do slučaja. Ako je sve u redu reći će vam da dođete sutradan po pasoše između 2 I 3 popodne, I da vam je viza odobrena. Ugvanom kaže I ono congratulations. Nakon toga ste slbodni da idete.

Sutradan kada dolazite po pasoše ista je procedura kao I prethodni dan, jedino što prilazite gore odmah vratima gde će vas pustiti unutra, naravno posle odgovora na pitanj zbog čega ste došli. opet provera I prijava dole na šalteru. Kada uđete u salu unutra, sedite I sačekajte da vas prozovu. Kada čujete vase ime, priđite šalteru, tu će biti naš službenik, koji će vam dati vaš pasoš sa vizom, žuti koverat u kome se nalazi vasa dokumentacija, a koju ne smete ni u kom slučaju da otvarate. I naravno uputstva kako se vadi SSN broj I kako da platite novu imigrantsku taksu, koju ću vam tačno objasniti sledećom prilikom. I to bi bilo to. Sada ste teži I bogatiji za jednu imigrantsku vizu, sa svetlijom budućnosti.

Коментари

  1. Svaka cast na blogu care! Ovo detaljno upustvo za DV lutriju ce svakako mnogima pomoci u procesu iseljenja... Jos jednom svaka cast na trudu.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман25. март 2013. 00:18

    Citao sam tvoj blog i komentare na drugoj stranici sa istom temom. Jeli moguce stupiti u kontakt sa tobom putem skype ili nekim slicnim nacinom?

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман30. март 2013. 20:33

    A šta ako neko kada ga upitaju da li ima nekog tamo, a on kaže da nema nikog, ili se desi da nezna dobro engleski, pa se zbuni na intervjuu ili nezna neke reči, ili ne može da lepo sastavi rečenice pri govoru, da li to znači da će odmah da ga diskvalifikuju za vizu?

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман21. мај 2013. 12:24

    Pozdrav...

    Bilo bi od koristi da nam predstaviš kako izgleda to pismo od nekoga iz USA i šta sve treba da sadrži???

    Također, šta nakon što podignemo pasoš iz ambasade sa vizom i kovertom i uputom kako se vadi SSN???

    Hvala, pozdrav od Dražena

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман31. мај 2013. 09:20

    Jel to pozivno pismo mora biti na engleskom, ili moze na srpskom?

    ОдговориИзбриши
  6. Pozdrav! Vencavam se pre intervjua, za green card sam ja izvucena, ne decko. Da li je pametno da ne menjam prezime, i ako promenim prezime, a ne promenim adresu i prezime u zvanicnim dokumentima (licna karta, vozacka, pasos), da li bi to mogao da bude problem?

    ОдговориИзбриши
  7. Pozdrav Oskare, imamo zakazan intervju pocetkom decembra i malo smo se unervozili.
    Jedno pitanje sto se tice adrese mi imamo neke poznanike u San Diegu koji su pristali da nam posalju adresu.Da li ta dokumenta zajedno sa SSN stizu na tu aderesu ili mi moramo da budemo tu da bi ih podigli u nekoj njihovoj ustanovi(u tom gradu gde smo naveli adresu)?
    Radimo u kazinu i isli bi u Nevadu(zbog vece ponude posla)pa nas zanima da li moramo I koliko da budemo na toj adresi ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hvala na odgovoru, jel mozda znas posle koliko vremena ta dokumenta stignu, nesto okvirno cisto da bi znali?

      Избриши
  8. akoima te samo 3 god srednje skole dali ima sanse da se viza odobri ,

    ОдговориИзбриши
  9. jer sve druge uslove ispunjavam ,imam brata koji zivi 15god u americi koji je spreman sve uciniti da se sto prije snadjem tamo cak me i posao ceka u njegovoj firmi ,medjutim ja se dvoumim dali uopste da idem na taj intervju zbog skole ,jer nisu mali troskovi oko placanja vize ljekarskog i tako, ako neko zna daje neko vec dobio vizu samo sa 3 god srednje neka odgovori ,imam i 15 god radnog iskustva kao bolnicar i vozac kamiona sto sam i naveo da bih isto to i tamo radio ..hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  10. Pozdrav, pišem iz Hrvatske, neizmjerno bi vam bio zahvalan ako biste mi samo pojasnili moram li prevoditi dokumente tipa svjedodžbe, uvjerenja, potvrde, rodni list itd...
    Hvala puno, i svaka čast na blogu, uistinu je detaljan!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар