Apoteke u Sad

 

 


Prodavnica gde se prodaju lekovi zove se Pharmacy ili ti apoteka u SAD.
CVS, Walgreen's, Rite Aid i Eckerd's su najveći apotekarski lanci u SAD. Oni su osim apoteke I trgovinske radnje. Tacnije trgovina I apoteka su dve posebne ranje pod istim krovom I deo su iste kompanije. To su dve razlicite grane kompanije ali su smesteni u istoj zgradi, medjutim veoma cesto imaju drugacije radno vreme. Ideja je da kada dodjete da pokupite lek, mozete da kupite sve sto vam je potrebno za kucu.

A drugi stil trgovine je potpuno obrnut koncept. Mnoge velike prehrambene i robne kuće kao sto su Target, Costco, Sams, Walmart, Wegmans, Kroger, Safeway I slicne prodavnice imaju apoteke. Naravno, postoje i male privatne apoteke.

Lekovi na recept dostupni su samo uz recept lekara.
Neki obicni lekovi kao sto je Brufen, Aspirin, I slicni su dostupni bez lekarskog recepta.

Većina apoteka je veoma velika. Pored prodaje droge, oni su kao mini robne kuće i prodaju predmete  kao što su slatkiši, kozmetički proizvodi, kozmetika, pelene, nakit, časopisi, novine, poštanske markice, igračke, četkice za zube, predmeti za brijanje i cigarete. U mnogim apotekama možete čak dobiti izradu digitalnih slika ili dobiti fotografije iz pasoša.

Mnogi artikli koji su dostupni bez recepta u drugim zemljama nisu dostupni bez recepta u SAD, npr.

Većina apoteka prihvata samo recepte američkih lekara. Stoga, ako imate potrebu za stalnim lekovima i ako ste u poseti SAD, trebalo bi da ponesete dovoljno sa stobom. Recept je napisan na bezbednosnom papiru tako da se ne može lako duplirati ili lažirati. Mnogi lekari elektronskim putem podnose recept direktno u računarski sistem apoteke.

Većina apoteka ne daje lekove odmah. Traže da sačekaš ili da se vratiš kasnije. Obično im treba 15 minuta do pola sata ili više da popune recept. Boce sa receptima ne proizvodi direktno farmaceutska kompanija, već je obezbeđuje sama apoteka. Flaša će imati ime i kontakt broj apoteke, ime pacijenta, ime lekara, opis leka i uputstva za upotrebu. Pored toga, dobićete dokument zajedno sa lekovima koji daju detalje o tome kako uzimati lek, bilo kakve nuspojave i druge korisne činjenice koje bi trebalo da znate.

Mnogi lekovi su dostupni bez recepta.  Posebno su korisne za manje bolesti poput prehlade, gripa, groznice ili alergije. Međutim, snaga takvih lekova je mnogo manja od lekova na recept i nekih preterano dostupnih lekova u drugim zemljama. Mnogo puta, za nekoliko različitih lekova, apoteke takođe imaju 'kućni brend' koji je sličan nacionalnom brendu ali je mnogo manje skup.

Svaka apoteka će imati najmanje jednog obučenog i licenciranog farmaceuta na dužnosti u bilo kom trenutku kada bude otvorena. Možda postoji još nekoliko članova osoblja koji rade kao kasiri i tehničari. Neke apoteke rade 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji. Povremeno, čak i nakon što se stvarna apoteka zatvori, ostatak prodavnice će ostati otvoren.

Strani recepti uglavnom nisu prihvaćeni u većini apoteka. Takođe, farmaceut vam može dati samo ograničene savete u vezi sa tim koji lek može biti pogodan za vašu situaciju. Međutim, nijedan radnik apoteke neće davati medicinske savete niti pružati medicinsku pomoć.


Većina redovnih osiguravajućih kuća plaća lekove na recept mesec po mesec dana. Za one koji imaju potrebu da stalno uzimaju lekove na recept, mnoge kompanije takođe obezbeđuju opciju poštanske porudžbine   preko koje će dobiti, lekove za tri meseca. Moraćete da plaćate nesto malo para ako dobijate lekove putem poštanske porudžbine ili nista, zavisi od osiguranja.

Lekovi sa imenom brenda dolazi direktno od kompanije koja je izumela lek. U početku će samo ta kompanija imati prava da proizvodi određeni lek. Međutim, kada istekne početni period isključenja, druge kompanije će praviti iste lekove, sve dok je istog kvaliteta i jednako efikasne. Lekovi koje prave druge kompanije nazivaju se generički lekovi i obično su značajno jeftiniji od droge brenda. Stoga, ako generički za određeni lek postoji, trebalo bi da zamolite lekara da dozvoli apotekaru da popuni recept generičkim lekovima. Ne zaboravite da generički lekovi nisu lažni lekovi ili duplirani lekovi i da su potpuno bezbedni u SAD Kad god je generički lek dostupan za dato medicinsko stanje, većina osiguravajućih kuća neće platiti lek za ime brenda.
 

Коментари